< terug
Damy van HarenContent & Onderzoek13/04/2017

Karel Millenaar: “Chef du Web is een groep Brabo’s die echt goed zijn in wat ze doen!”

[intro]Hij zit inmiddels alweer even bij Chef du Web op kantoor. Aan zijn eigen bureau, rechtsachter in de hoek, zit Karel Millenaar. Karel werkt als docent van verschillende design- en ICT vakken op de Hogeschool van Amsterdam en is daarnaast eigenaar van FourceLabs. Namens FourceLabs huurt hij bij Chef du Web een bureau om zijn werkzaamheden te doen, maar ook om na te denken over de toekomst van zijn bedrijf. “Chef du Web is voor mij een cocon waarin ik nadenk over wat ik zou willen en kunnen, om vervolgens m’n vleugels uit te slaan.”[/intro]

Karel is 35 jaar en geboren in Oss. Sinds enkele jaren is hij weer woonachtig in Oss na enkele jaren in Utrecht gewoond te hebben. In Utrecht studeerde hij aan de Hogeschool voor de Kunsten, om vervolgens te gaan werken als docent. Een tijdje later heeft hij FourceLabs opgericht, waar hij vormgeving en game design combineert. “FourceLabs ontwerpt en ontwikkelt speelse interventies om echte wereldproblemen op te lossen”, zegt Karel. “Ik doe aan serious gaming. Dit betekent dat ik door middel van spellen andere mensen iets wil leren. Door middel van spellen gedrag te veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spellen voor in het onderwijs.” FourceLabs is niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft Karel onder andere klussen gedaan voor Rijkswaterstaat, Marres en Philips. “Bij Philips heb ik een half jaar intern gezeten om mee te helpen aan een project voor kinderen met als doel ze meer te laten bewegen. Erg tof om te doen!”

Karel & Chef du Web

Inmiddels zit Karel nu al even aan zijn bureau bij Chef du Web. Een noodzakelijke stap, zo zegt hij zelf. “Ik zat veel thuis te werken maar kon de concentratie niet vinden. Ik raakte toen met Daan in gesprek. Hij begon over de mogelijkheid tot het huren van een bureau bij Chef du Web.” Direct overtuigd was Karel niet, aangezien hij in eerste instantie toch op zoek was naar een eigen kantoor, en omdat hij in dit geval terecht zou komen bij mensen van een ander bedrijf die hij niet kende. Uiteindelijk ging hij overstag en kon hij komen proefdraaien. Hier kwam Karel erachter dat het enorm goed klikte. Hij heeft toen de optie om een kantoor te huren laten vallen en is bij Chef du Web op kantoor gaan zitten. “Een beslissing waar ik geen moment spijt van heb gekregen, het is voor mij de ideale plek om aan mijn projecten te werken”, zegt Karel.

Sinds Karel bij Chef du Web zit is hij het bedrijf steeds meer gaan waarderen. “Chef du Web betekent voor mij een groep Brabo’s die ook echt goed zijn in wat ze doen.” Ook de informele, creatieve manier van werken bevalt Karel. “De sfeer staat heel dicht bij de manier waarop ik een ideale werksfeer voor me zie. Juist daarom voel ik me hier ook zo thuis. Ik kreeg laatst een compliment dat sinds ik er was, de vrijdagmiddagborrel echt weer een ding is. Dat vind ik mooi om te horen.”

Karel en zijn toekomst

Naast dat Karel bij Chef du Web aan zijn bureau zit om werkzaamheden uit te voeren voor FourceLabs, denkt hij er ook na over zijn toekomst. Zo denkt hij regelmatig na over zijn focus en core business. Wel heeft hij al een beeld bij de situatie over vijf jaar. “Over vijf jaar wil ik mijn eigen bedrijf verder opgebouwd hebben. Ook dan wil ik mijn eigen projecten, games maken en mijn creativiteit kwijt kunnen.” Aangezien Karel van een informele werksfeer houdt, heeft hij ook hier ideeën over. Zo wil hij over vijf jaar een bedrijf waarin hij omringd wordt door mensen. Dit kunnen zowel collega’s als partners zijn. “Ik gedij het beste met mensen om me heen en moet daarom ook meer met mensen aan de slag.”

Karel denkt dat zijn toekomst in Oss kan liggen. Aangezien hij lang in Utrecht heeft gewoond wonen veel van zijn vrienden in de Randstad. Toch is Karel weer terug in Oss, ook al heeft hij ooit gezworen nooit meer in Oss te gaan wonen. “Het voelde voor mij te klein, maar ik begin nu in te zien dat dit niet helemaal eerlijk is. Ik ben de mensen hier gaan leren kennen en de omgeving gaan waarderen, en als ik mijn bedrijf straks echt weer ga opzetten moet dit ook in Oss kunnen.” Aan dit laatste heeft Karel een tijdje getwijfeld, aangezien ‘serious gaming’ geen onderwerp is dat in deze omgeving heel erg leeft. “Men moet vooral snappen wat de meerwaarde is. Dit is in de Randstad al moeilijk te verkopen, laat staan hier. Dit betekent echter wel dat ik hierdoor koploper in de regio kan zijn. Ik ben erg benieuwd wat de toekomst me gaat brengen!”